6 Ocak 2011

E Muhteşem Yüzyıl da Buysa Biz Öleliim?



Yine-bana-hüsran, bana-yine-hasret-var,
Yine-bana-esmer, günler-düştü-eyvah!

Hani coşuyorduk, hani verilen sözler, ne oldu? Resmen sıkıcı be bu. Daha ilk bölüm amma, ben anlarım. Görün bakın, siz de diyeceksiniz, "Elma sandım sen çiğ pattiz çıktın Muhteşem Yüzyıl."

Taylan Biraderler'i seviyorum, en çok da isimleri hoşuma gidiyor, ama televizyonda allah için çok kekomançi işler yapıyorlar. Her şey o kadar dümdüz ki. Daha giriş sahnesinde: Yahu koskoca Sultan Selim'in ölüm haberi gelmiş, boru mu bu? Bir baktım, sarayın elçisi elini kolunu sallaya sallaya Ziyagil korusunda gezerken Süleyman'a rastlamış da, neredeyse "Dur bak sana da bir not gönderdilerdi" diyecek. Öylesine bir oldu da bitticilik -haşırt to the blackboard. Hürrem'in kendini Süleyman'ın kollarına atışı kezâ. "Sultan Sül-üman!" Ne bağırıyosun kardeşim yaa... Onun yerine adam geçerken hop bayılıver, desinler ki "Anam, n'oldu!" Öküzün treni izlediği gibi on beş saat adamın suratına bakacağına, bir an göz göze gel sonra hemen bayıl, var ya adam ne olduğunu şaşırmazsa gel paranı iade edeceğim. Öyle odun gibi olur mu ya, bunlar ince işler. 

Ayrıca şu senaryoda mizah unsuru denen olay bitsin ya yalvarıyorum, bitsin. Bence milletçe yüzleşmemiz gereken en önemli gerçek, Meral Okay'ın hiç müthiş bir senarist olmadığıdır. Hem kendisinin piyasadaki bu şöhretinin kaynağı nedir, onu da biriniz bana açıklasın. Sezen Aksu bana üflese beni de böyle severler mi? Ben tabii ki kendimi ona üflettirmem de... Misal o Şeker Ağa niye var? Şapır şupur ağzından resmen iğrendim, artı, o adam komikse ben yemin ederim insan değilim.

Bu arada, doğru mu duydum, Kanuni "Akdeniz Osmanlı gölü olacak" mı dedi? Süleyman, sen de mi ÖSS? Kırım'ın fethi sorusu? Evet dostum, cevap "Karadeniz Türk gölü oldu" olacaktı. Süleyman bu tuhaf değil mi sence de, yani böyle 500 yıl arayla aynı şeyi söylememiz. 

Peki İlker Aksum'a ne oldu ya, öldü gitti adam? Adalet yerine gelsin bir şey demiyoruz da, mesela neden "Yaprak Dökümü'ndeki on sekiz doktordan herhangi biri" değil de İlker Aksum? İş harembaşına gelince hadımlıktan anladığı tek şey "g.tü başı ayrı oynamak" olan birini getirmeyi bilirsiniz ama. Divan üyesinin kafasının AVM bahçesindeymiş gibi uluorta kesilmesi ise azcık tuhafıma gitti. Venedik elçisi de geçerken iPhone'unu çıkarıp görüntü alsa alırdı yani ortam çok müsait.

Bu arada, Okan Yalabık'ı çok ama çok başarılı bulduğum kayıtlara geçsin. Ayrıca İbraham'la Süleyman arasındaki tensel gerilimi fark etmediğim sanılmasın. Maaşım da dört bin lira olsun.

Harem'dekileri bari azıcık kategorize edelim mi kız, eğleniriz.

Alexandra/Hürrem: Komprador ya bu, resmen komprador! Dobroşka mobroşka, yeri göğü inletiyordu, eline geçecekleri öğrenir öğrenmez isyan falan kalmadı, en cariyeden daha cariye oldu vallahi. "Hani şimdi Leo?" desem, allah rahmet eylesin dersin.

Valide Sultan: Firdevs başkan, bu diziyi herkes senin yüzünden izliyor, sen müsterih ol. Yalnız şunu sormama müsaade eder misin: "Güzellik geçici" diye öğüt verdin, hadi ya, seninki niye geçmiyor? Biraz da toplatmışsın  gerçi gözümden kaçmadı ama bayağı iyisin be.

Mahidevran: Ay Peyker yeter ya, senin doğurmandan ben bıktım, sen bıkmadın. "Ana" diye tescilleyecekler seni yakında. Güzel de kızsın, o pudra rengi tuvaletin aşırı yakışmıştı mesela ama sıkıcısın malesef. Sorry.

Hatice: Selma Ergeç de bu güzel, iyi niyetli ve safoş kız ayaklarına yatmaya bir türlü doyamadı. En az Peyker kadar sıkıcı biri. Ama Peyker bundan akıllı mesela. Bu ikisi çok kafa kafaya verir gibime gelii.

Ayşe: Süleyman bununla bir gece yattı, n'oolmuş? Başarısız entrika girişimci adayı. Eski Survivor şampiyonuymuş. Bu da sıkıcı.

O Hürrem'e akıl veren: Renkli bir tip. Kendisi gözde olamayacağı için heralde, güçlü olana yakın durmak istiyor. Yani ben olsam ondan böyle veririm gazı, yoksa bana ne elin Rus karısı gelmiş vır vır vır... Ama padişaha dans ettikten sonra niye kızdı Hürrem'e onu tam anlamadım.

Mahidevran'dan ayar yiyen: Evet bu kadına niye böyle bir ayar verildi, açıklama istiyorum. Eski bir olay var ama... Amaan neyse ya, var da bana mı var?

Gülşah: Mahidevran'ın özel hizmetçisi. Uyuz birine benziyor. Evet sıkıcı.

Haremin başı kadın: Sıkıcı sıkıcı sıkıcı!

8 yorum :

Handegi dedi ki...

Hemen yeni etiketler açılmış bakıyorum. Sıkıcı dersin ama akşam Fatmagül'ü izlediysen, buna sıkıcı deme be kuzum.
Bir iki tüyo da vereyim:
Hürrem'e akıl verenin adı Nigâr Kalfa, haremin başı da Dâye. Bu Nigâr eğlenceli birine benziyor ya, bakalım.
Ayrıca Okan Yalabık is awesome.

deniz dedi ki...

evet google araması yapanlar kendilerini blogumda buluversinler diye yaptım hahhıhıha!

Dâye mi? Yekyekyekkeesimooya yekkeyekke. Bak ben düzeltmedim bilgi kaynağında kalsın diye :) nigar'ı sevdim ya evet evet sevdim.

bu arada bunları fatmagül'ü izlemeden önce yazmıştım ama ben fatmagül'de hiç sıkılmadım çünkü bu hafta kerim'le ebe nine kızı sıkıştıramadılar.

Judy Abbott dedi ki...

valla valide sultan nebahat çehre'yi görünce "firdevs hanımmm" diye feryat ettim, izlersem onun için izlerim, gerçek bu. kendisinden kadınlık öğrenmeye devam :))

Adsız dedi ki...

"Padişahtan çok mafya tetikçisini andıran bir Halit Ergenç..." İşte ben buna gülerim!!!

http://www.sabah.com.tr/Yazarlar/ardic/2011/01/07/turkish_tudors

Medyadaki rakiplerini bil diye gönderiyorum :)

Adsız dedi ki...

VIII. Henry çakması olduğu her halinden belli, adamı bile benzer bulmuşlar kocaman pörtlek mavi gözler falan... adamın başında kavuk mavuk yok posterlerde. maksat aradaki farkı en aza indirmek. harem kadınlarının da paris ve londra modasından etkilendiğini gözlemliyoruz tabii. dekoltede bizimkiler ann boleynden bile cesur valla.
nedir bu kompleksli yapımlar ben anlmadım gitti izleyip henry'yi özeniyolar e para var organizasyon var helva yapalım diyolar ama bi şeye benzemediği ortada.o oyunculara rağmen berbat bi yapım belli.izlemedim ama gülben ergenin falan oynadığı bi sultan süleyman dizisi vardı o bile daha iyiydi belki?

o kucağa bayılma sahnesine diycek söz bulamıyorum, "ürrem" abla balkan göçmeni tabi "sülüman" diye bağırıyor... sonra bayılıyor! sülüman da bunu tutuveriyor tam vaktinde :S hatun suratında aptal bi sırıtışla öküz trene bakar gibi bakıyor... ya kim yazmış bunu komik resmen:))
hollywood müzikali mi hint filmi mi nerden etkilenmişler bu sahneyi yazarken acaba?

ve evet ince işler bunlar.yiycek gibi bakışlarla, kucak dansıyla bi adamı eline geçirip "kölesi" yapmaya çalışan bi kadın yoktur, eğlenir atar bunu sülüman normalde. hürrem saf ve masum görünmeliydi en başta benim bildiğim.
bi de hürrem'in asıl adı roksana değil miydi? aleksandra nerden çıktı?

-Joo-

Deniz dedi ki...

Oyee, Hurrem'i bizim burdan getirmisler gibi, genc irisi masallah.

Benim favori tipim o haremin ortaci kadini oldu, Daye'nin asistani, cilgin ortadan ayrik sac modelli isimsiz kisi. Insanlari azarlayisinda asabiyetinde kendimden parcalar gordum.

Yine de gideri var bence bu Muhtesem yuzyil'in. Odun kadar oyunculuk gucu olan Halit bey falan, utu yaparken bakarim buna.

deniz dedi ki...

sizin ordan değil, alamanya'dan :)

Adsız dedi ki...

ilk bölümü izleyince ben de aynen böyle dedim: Bu mu lan muhteşem yüzyıl! ama sonra en tepemizdekiler tepinmeye başlayıp "padişahımız aşağılanıyor, tez zamanda kelleleri vurula" minvalli söylemler geliştirince mecliste, bir anda sempatimi kazandı bu dizi. inadına izlicem ulan sülümanı.

P.