29 Mart 2011

Show TV: Tuktuku-tuktuk-tukutuk-tuk!

Show TV 20. yaşına girmiş arkadaşlar. Canım ya... Hatırlıyor musunuz; Star'dan iki yıl sonra, 1992'de kurulmuştu. O günlerden beri çok şey değişti; Star battı, Kanal D coştu, ATV öyle kendi hâlinde takılan, çalışanlarının sonsuza kadar grev yaptığı bir kanala dönüştü, fakat bütün bunların arasında Show TV 90'lar ruhunu hiç kaybetmedi. Artık kimse izlemediği zaman bile, hayır ben leş dizilerimden vazgeçmem diye ısrar etti. Doktorlar'ı çekemezsem ambulans görevlilerini, olmadı polisleri, o da olmazsa itfaiyecileri çekerim, yine ben o Kutsi'yi bir dizide oynatırım dedi. "Acun Bey, yarışmalarınız güzel de, biraz şey değil mi..." dediler, Show TV "Gittiği yere kadar!" dedi. "Bu milliyetçiliğin de modası geçti gibi." dediler, "O sana öyle gelii" dedi; her yarışmasında bir Türk-Yunan konsepti bulmayı başardı, bugün de Wipe-Out'la bu geleneği sürdürüyor.

Fakat allah için, Show TV'ye bir sebepten hep saygı duydum: Arkadaşlar, jenerikleri çok iyiydi! Fransa'da yaptırmışlar; bence Ebru Gündeş'in dizilerinden sonra 90'lar'ın en iyi televizyon ikonu bu yani, bunlar bizim servetimiz.

Yerli Dizi:
Deli Yürek, Küçük İbo, Ayşecik, Canısı; Show TV'nin 90'lardaki son arabesk dalgasından etkilenmiş, yerel tandanslı, ne kadar berbat dizisi varıdıysa hepsi işte bu jeneriğin arkasındaydı dostlar. Aşağıdaki daha "modernimsi" versiyonu da vardı, burada çıkanlar bir nebze daha şehirli olsa da hepsi yine allahına kadar leş diziydi.

----------------------------------------------------
                   
Türk Sineması:
Aha, en sevdiğim! Show'un gerçekten çok büyük bir Türk filmi arşivi vardı ve şu jeneriği duymak benim için ne büyük mutluluktu ya rabbi. 
-----------------------------------------

Müzik:
Show TV ve müzik deyince aklıma bir tek isim geliyor, durduramıyorum: "Ece Erken." Klip 96, Klip 97, Klip 98... Hatırlıyorum, 2000'lere gelince bu program biter sandım ve bitmedi anasını satayım. O zaman pop müzik de iğrençti ki. Müzik desen müzik değil, klip desen klip değil... Top 10'u tenzih ederim o bence televizyonculuğun gelmiş geçmiş en iyi buluşudur, onu öpüyorum:

------------------------------------------

"Eğlence:"
Düşünüyorum, düşünüyorum, bulamıyorum; Show TV'de bu kadar eğlenceli ne olmuş olabilir? Hayır kalitesinden, her şeyinden geçtim, ne olmuştur yani? Cem Özer mi mesela? Ya da Yasemin Yalçın'ın "Haşlama Taşlama" olabilir, o iyiydi. Kerester'le Angutyo'ya ne gülmüştük... Ama annemler daha çok gülmüştü, ben onlar güldü diye gülmüştüm. 
-----------------------------------------

Çizgi Film:
Çizgi film çok iyi bir şeydi. Var ya, çizgi film çok güzel bir şeydi. Show TV'nin havalı Spider-Man'leri, Darkwing-Duck'ları yoktu belki, ama onun da She-Ra'sı vardı, Lady Oscar'ı vardı, en iyisi de Lady Georgie'si vardı. Şarkısını söyliyim mi? İddoürenakari-naa-iii, sokkiniivaa-takiyoraşiiniii...
--------------------------------------------------

Reklam:
Binlerce gazete reklamı izlemiş olabiliriz ama en azından kısa sürüyordu, bunu takdir ediyorum.
-----------------------------------------

Güncel:
Oğlum o zamanlar memleketin hâli ne biçimdi ya. Hayırlı bir haber olmadığı şu jenerikten bile belli. Bence herkes o yüzden iğrenç giyiniyordu, milletçe depresyonda olduğumuz için -bunu da yazın kenara.
-------------------------------------------

Belgesel:
"Show TV Hayvanlar Aleminde: Belgesel dediğin ormanda olur" konulu bu çalışmanın bir kere bile kullanıldığından şüpheliyim.
----------------------------------

Söyleşi:
Ya bu türü o zaman da sevmezdim, şimdi de sevmem, resmen yaşlı programı. Pazar günü işkencesi. Bir de bu programlarda şarkıcılara birden mikrofonu uzatıverirler ya, müzik yok bir şey yok, ödüm kopar benim. Geçen cumartesi Okan Bayülgen'in programında da Akademi Türkiye Pınar'a "Aslolan Aşktır"ı söylettiler, vallahi şarkı bitene kadar öldüm öldüm dirildim, öyle kötü söyledi kız.
-------------------------------------------

Haftaya:
Her şey amma büyük, şenlikli olup bitiyordu ya. Nedir yani, sanki haftaya hayatın anlamını vericen...
------------------------------------------

Açılış:
Ha bir de bu var... Kanallar dükkân gibi her gün sabah açılıp akşam kapanıyordu. Aslında bu jeneriği ben hiç izlemedim, o saatte ayakta olmazdım. Gazetenin televizyon rehberinde yazan "3.15-Kapanış", "5.45-Açılış" olayına da anlam veremezdim, kanalın açılması nasıl bir şey oluyordu acaba? Böyle oluyormuş. Yalnız bir şey söyliycem de bu ne biçim bir açılmak? İnsan korkudan altına işer ya böyle kanal mı açılır? Hadi açtın, böyle açtığın kanalın işinden hayır mı gelir? Yo dostum yo, bunu iyi yapmadın.

12 yorum :

Deniz dedi ki...

Kerester bizim evde hala kullanilan bir laftir. Ekonomik, ekonomik oldugu kadar da fil hafizali bir aileyiz.

deniz dedi ki...

ben angutyo'yu tercih ediyorum.

Adsız dedi ki...

vaaay dev hizmet bu işte :)
bu jenerikler yıllardır duymadığım halde dün gibi kulağımda.
yerli dizi ve türk sineması jenerik müziklerinde alaturka esintiler var değil mi tv benim canım?

o "top 10" önceleri "pop 10"du sanki. sonra "popon" diye okunduğu için değiştirdiler dediydi teyzem de; topun ingilizcede ne anlama geldiğini bilmeyen minimal bünyem "top ne alaka yea, saçmalık" diye toplumsal dayatmalara tepki koymuştu kendince...

türk sineması jeneriğini izleyince şimdi aynen o günlerdeki gibi sevindirik oldum, birazdan türkan şorayın güzel bi filmini izliycem duygusuna kapıldım zaar.

haberleri bile farklıydı yanılmıyorsam ilk zamanlar.cine 5'den yayın yapıyorlardı ve spiker diye bi şey yoktu.onun yerine "canlandırma" grafikler vardı.
sonradan spikerli haber bülteni başlattılardı ama o zaman da 1 tek adam yıllarca götürdü bu işi.

o girişte yazdıklarına ek olarak bir de rtükden defalarca ceza almalarına rağmen animeleri yayınlamaktan vazgeçmemelerini de eklemeli.georgie gibi sansasyonel bi çizgi diziyi başka hiçbir kanal vermedi-veremez sanırım.

power rangers vardı; 90ların çocuklara özel rezaleti.ondan önce mi sonra mı yayınlanan goosebumps vardı ama asıl.onu iple çekerdim ben.sonra ikisi de yasaklandılar ne vardıysa...
işte böyle aykırı, farklı kanaldı vesselam...

-Joo

turgiz dedi ki...

ben türk sineması jeneriginin son 3 notasını da "türk si-neması" diye melodik olarak soylerdim içimden.

yabancı dizi'nin de hayatımızda o zamanlarda daha olmaması ne kadar şeyin değiştiğini gosteriyor. vardı halbuki bi suru, jeneriği yok muydu

deniz dedi ki...

ya arşivciliğimin sınırları da youtube kadar ne yapabilirim :)

Adsız dedi ki...

vallahi muhteşem bir post olmuş, ellerine sağlık :D şu süper tespitine şapka çıkarıyorum: show tv, 90lar ruhunu asla kaybetmeyen tek kanal, adeta bir kaybedenler kulübü! (zaten tutti frutti de burdaydı, di mi...)

ayrıca o "düp dübi düpdüp dübi düpdüp" melodisini dinlerken resmen psikoterapist koltuğuna uzanıp çocukluğuma inmiş gibi oldum, bedavadan terapi seansı, ahah :)

yav o diil de ben kanalın açılma jeneriğini de hatırlıyorum; sekiz yaşında gecenin bi körü TV mi izliyordum, nedir :/

deniz dedi ki...

bilmiyom artık çizgi film için erken kalkmayı fazla mı abarttın acaba? yoksa çocuk ihmalinden şüphelenicem :)

Adsız dedi ki...

bir de son dakika vardı, onu sadece turgut özal öldüğünde görmüştüm, son dakika diye verdiler.
ondan sonra show da hep bir son dakika kolladım, sandım ki son dakikalarda hep başbakanlar filan ölecek hep.

Adsız dedi ki...

çok güzel olmuş yazı. ama ece erkenin programı 98de başlamıştı, klip 96 ve 97 hiç olmadı. bir de bu jeneriklerin aynısı veya benzeri cine5 te de yok muydu? haşlama taşlamayı 2000lerin başında show tv sabah kuşağında yayınlamışrı. o kerester, angutyo filan onların olduğu bölümleri.

deniz dedi ki...

tekrarını vermiştir, haşlama taşlama akşam programıydı. ece erken'e ise çok şaşırdım, sanki ezelden beri vardı :)

emin imer dedi ki...

Sanırım en erken Star "açılıyordu". Saat 6 - 6:30 gibi iğrenç bir çizgi film olurdu hafta sonları ve mecburen onu izlerdim. Show TV, ATV 7 - 8 gibi başlıyordu çizgi filmleri yayınlamaya. Galiba en güzel çizgi filmler ATV'deydi ama.

Ayrıca Top 10 güzeldi güzel olmasına ama asla Kral TV'nin şu Tarkan'dan Kış Güneşi'nin 10 hafta liste başı olduğu ilk 20 listesi kadar itibar görmezdi (gibi geliyor bana ama şüphem de var)

Adsız dedi ki...

yahu o açılış jeneriğinde ne gerilirdim. oturduğum yerde kasılıp kalırdım.

haber jeneriğinde de hiç meymenet yok hakkaten.